Ska du göra ett kollage av flera bilder i Photoshop? Det är många som öppnar varje bild, en i taget, och sen flyttar eller kopierar in alla bilder till ett gemensamt dokument för att få bilder som separata lager i Photoshop. När varje bild är ett eget lager kan man flytta, justera och redigera varje bild oberoende av de andra.

Men det finns ett enklare sätt att slå ihop många bilder till egna lager i en gemensam bild. Här kommer två sätt du kan åstadkomma det på.

Bilder som separata lager i Photoshop i Adobe Bridge

Det första sättet är att öppna programmet Adobe Bridge. Många är inte medvetna om att man alltid får Adobe Bridge ”på köpet” tillsammans med Photoshop. Adobe Bridge är vad Adobe kallar för ett mediehanteringsprogram.

Med Adobe Bridge CC får du åtkomst till alla dina filer som t.ex. Photoshop, Illustrator, InDesign och PDF:er. Man kan ordna och sortera material, redigera grupper av filer, ange färginställningar eller till och med ladda upp dina foton till Adobe Stock.

Bilder som separata lager i Photoshop

Men med Adobe Bridge kan du också välja ut de filer du vill använda. Markera bara filerna i innehållsfönstret. Efter det går du till Verktyg >> Photoshop >> Läs in filer till Photoshop-lager. Då hamnar varje bild i en ny Photoshop-fil som ett eget lager. Och resultatet kan vi se i bilden nedan.

Bilder som separata lager i Photoshop

Bilder som separata lager direkt i Photoshop

Man kan också göra precis samma sak direkt inne i Photoshop om man tycker att Bridge är ett extra steg i onödan.

Då går du till Arkiv >> Skript >> Läs in filer i stapel. Välj de filer som ska hamna som egna lager i en ny fil.

Bilder som separata lager i Photoshop

Och resultatet blir detsamma som om du gjorde det i Adobe Bridge.

Bilder som separata lager i Photoshop

Så det är två sätt som du kan öppna flera bilder som separata lager i Photoshop – snabbt och enkelt.

Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs

 

Share This