Undrar du om man kan göra en linje som bara syns i hörnet av ett objekt i InDesign? Självklart kan du göra egna hörnlinjer. Det är bara att göra rätt inställningar i panelen för Linjeutseende.

Du kan använda linjer (eller linjeformat) för banor, former, textramar och textkonturer. Använd alternativen på linjepanelen för att ange linjens bredd och utseende, hur segment ska anslutas, start- och slutformer och alternativ för hörn. I InDesign finns det ett antal färdiga linjeutseenden, men i panelen för Linjeformat kan vi skapa egna utseenden på linjer. Det är också här vi kan skapa särskilda hörnlinjer.

Egna hörnlinjer i InDesign – gör så här

Börja med att gå till panelen Linje och klicka uppe i högra hörnet på panelen och välj Linjeinställningar. Då kommer du till dialogrutan där du kan skapa egna linjeformat. Det är här vi kan göra egna hörnlinjer.

Efter det döper du din nya linje till något som du tycker passar. Lägg sen på ett streckat utseende på linjen innan du klickar på OK.

Sen lägger du på det nya linjeutseendet på objektet du vill använda det på.

När linjen är på plats och du har redigerat linjebredden går du tillbaka till panelen Linje. Där öppnar du upp det nya linjeutseendet igen. Se till att bocka för förhandsvisa så att du kan följa hur dina inställningar påverkar objektet.

Ställ in mönsterlängden till något riktigt långt, större än någon ram du tänkt att använda den här effekten till.

Ändra inställningen för Hörn till Justera mellanrum. Efter det går du upp till inställningen för Längd och ändrar längden till önskad längd.

Genom att ändra värdet för längd kan du justera hur långa linjerna till dina hörnlinjer ska vara. Du kan t.o.m få dom att se ut som raka parenteser om du vill.


Så med de rätta inställningarna kan du skapa nästan vilka linjeutseenden du vill i InDesign.

Vill du lära dig mer om InDesign har vi grundkurs och fortsättningskurs på distans

Vill du hellre gå en kurs i klassrum har Mediakurser både grundkurs och fortsättningskurs i Stockholm.

 

Share This