verktygspanelenArbetar du i Adobes tre program för trycksaker, Photoshop, Illustrator och InDesign? Då har du säkert någon gång tänkt tanken på hur ett superprogram med alla funktioner samlade skulle bli. Men om man tänker efter hur mycket de tre programmen växt med nya verktyg och funktioner genom åren förstår man snart att ett sånt program skulle bli alldeles för stort. Nybörjaren i t.ex. Illustrator kan ha svårt att hitta bland alla verktyg som är tillgängliga. Då kan den som är ny i programmet skapa en egen verktygspanel.

Med en egen verktygspanel kan du själv välja exakt de verktyg du behöver. Och du är inte begränsad till en egen verktygspanel utan kan göra hur många du vill. En egen verktygspanel för varje typ av arbetsuppgift!

När du startar Illustrator visas panelen Verktyg till vänster på skärmen. I panelen Verktyg hittar du alla verktyg som som finns i programmet. Med dom verktygen kan du skapa nya objekt, markera och ändra objekt, skriva, rita och färglägga. Men om du bara använder ett fåtal av alla Illustrators verktyg kan du skapa ett eget verktygsfält som bara innehåller de verktyg du behöver.

Så här gör du en egen verktygspanel

Gå till Fönster >> Verktyg >> Ny verktygspanel

egen verktygspanel

Döp din nya verktygspanel

egen verktygspanel

Från början är verktygspanelen tom förutom rutorna för Fyllning och Linje.

egen verktygspanel

För att lägga till nya verktyg drar och släpper du bara de verktyg du vill ha i din egen verktygspanel från det vanliga verktygsfältet.

Det kan vara lite knepigt att dra de verktyg som ligger i grupper med andra verktyg. Och i Illustrator är det få verktyg som inte ligger i en grupp. Men knepet att lyckas dra över de verktygen är att klicka på gruppen så att den fäller ut sig.

egen verktygspanel

Sen klickar du på den lilla pilen till höger om verktygen. Då lägger sig verktygsgruppen horisontellt som en egen verktygspanel.

egen verktygspanel

Därifrån kan du enkelt dra över verktygen från gruppen av verktyg till din nya verktygspanel.

Om du lagt ett verktyg i din egen verktygspanel som du senare vill ta bort markerar du bara verktyget och drar bort det från verktygpanelen.

egen verktygspanel

Vill du byta plats på verktygen kan du också bara markera ett verktyg med musen och dra och släppa det på en ny plats.

egen verktygspanel

När du är klar kan du välja att visa eller dölja din nya verktygspanel genom att gå till Fönster >> Verktyg, så hittar du din egen verktygspanel där.

egen verktygspanel

Om du bara vill ha din egen verktygspanel framme kan du dölja det vanliga verktygsfältet på samma ställe.

Gör din egen arbetsyta

Och ännu bättre! Du kan arrangera alla paneler i Illustrator precis så som du vill ha dom och sen spara dom som en egen arbetsyta. I den egna arbetsytan kommer också din egen verktygspanel att ingå som en del i arbetsytan. En anpassad verktygspanel visas alltid i den arbetsyta som den skapades i. Om du byter till en annan arbetsyta och sedan återgår till den första arbetsytan finns verktygspaneler som du skapat där kvar.
Så nästa gång du använder Illustrator och irriterar dig på alla verktyg du aldrig använder som gör att det tar längre tid att hitta de du verkligen vill använda. Då är en ny, egen verktygspanel kanske något som kan vara aktuellt för dig?

Vill du lära dig mer om Illustrator?

Vi har kurser både på distans och i klassrum.

Illustrator Grund DistansIllustrator Fortsättning Distans
Illustrator Grund KlassrumskursIllustrator Grund Klassrumskurs

>> Skaffa Illustrator med Creative Cloud på Adobes hemsida

Share This