Välj en sida

En av de nya funktionerna i Photoshop CC 2018 och Illustrator CC 2018 är variabla teckensnitt. Tanken med variabla teckensnitt är att en enstaka teckensnittsfil kan fungera som flera typfiler på en gång. Med andra ord kan du snabbt och enkelt anpassa stilen med en stor mängd tillgängliga variationer utan att behöva några typsnittsvarianter som fet, kursiv med flera. Denna teknik kommer också att minska nedladdningstiden om samma typsnitt används i flera olika varianter på samma hemsida.

Variabla teckensnitt – en gammal idé

Tanken med variabla teckensnitt härstammar egentligen från en teknik Adobe lanserade redan på 90-talet som man kallade för Multiple Masters. Den tekniken tillät användaren att själv kontrollera saker som teckensnittets bredd och höjd. Men dagens teknik är resultatet av ett samarbete mellan Adobe, Apple, Google och Microsoft där man gick ihop för att utveckla den befintliga OpenType-specifikationen.

Denna teknik gör det möjligt för teckensnittsdesigners att lagra en rad designvarianter i en enda teckensnittsfil. Det betyder inte att du gör linjen i ett tecken tjockare utan att teckensnittsdesignern har utformat olika utseenden som laddas in när du ändrar på inställningarna för teckensnittet.

Fördelarna med variabla teckensnitt

Några av de viktigaste fördelarna är:

  • Snabbt anpassa stilen längs 4 axlar med hjälp av vikt, bredd, snedställd och optisk storlek.
  • Grafiska designers sparar tid på att hantera flera typsnittsfiler som fet, kursiv o.s.v.
  • Webbdesigners kommer att dra nytta av mindre bandbredd för att ladda ner filer som krävs för att göra flera variationer av samma typsnitt som används på sidan.

Tillgängliga variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

Än så länge är listan med variabla teckensnitt väldigt kort, men Adobe lovar att utöka denna lista inom kort. I skrivande stund har jag följande teckensnitt; Acumin, Minion, Myriad, Skia och Source Code.

Variabla teckensnitt i Photoshop

Få tillgång till variabla teckensnitt i Photoshop genom att skriva ordet variable i textfältet med teckensnittsnamn.

Så här använder du variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator

I Photoshop kan du antingen gå igenom listan med alla teckensnitt och leta efter symbolen för en OpenType Variable Font. Eller så kan du skriva ordet Variable i rutan för teckensnitt så filtrerar Photoshop och Illustrator fram alla teckensnittsvarianter med den funktionen. Nedrullningslistan med variabla teckensnitt kommer att visas och du kan välja vilket typsnitt och variant som ska användas

Om du markerar texten och öppnar panelen Egenskaper kan du anpassa typsnittet, antingen med en av typsnittsvarianterna eller med reglagen för Vikt, Bredd eller Lutning.

Bildtext: Skriv lageregenskaper i Photoshop med alternativ för att ändra variabelt teckensnitt.

I Illustrator hittar du variabla teckensnitten genom att först aktivera vilket av textverktygen som helst. I Illustrators nya arbetsyta ser du panelen Egenskaper till höger. Klickar du på rutan för teckensnitt dyker hela listan på installerade teckensnitt upp. I Illustrator är de variabla teckensnitten grupperade högst upp på listan så det är lätt att hitta dom.

För att välja ett variabelt teckensnitt i Illustrator aktiverar du Textverktyget och börjar sedan skriva ordet variable i textfältet med teckensnittsnamn eller så klickar du på den lilla pilen till höger om teckensnittnamnen och letar upp teckensnitten med OpenType VAR-ikonen.

variabla teckensnitt

Välj variabelt typsnitt från teckensnittslistan i Illustrator. Titta på höger sida av teckensnittsnamnet för ikonen OpenType VAR.

För att anpassa ett variabelt typsnitt klickar du på de tre små punkterna (…) i teckensnittsfönstret och klickar sedan på ikonen Variabelt typsnitt till höger.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Photoshop.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs