Kurs Färghantering och ICC profiler

Kurs i AcrobatKurs i Färghantering
– allt om färger för tryck och bildskärm

Kursen är på ca 2 veckor och 15 tim/vecka. Du kan göra kursen snabbare eller långsammare. Du har totalt 6 månader på dig. Kursen är en grundkurs i Färghantering och ICC profiler.

Det här med färghantering är något som kan verka svårt och förvirrande även för den som har jobbat en längre tid inom den grafiska branschen. Man producerar sitt material, sparar det och skickar till tryck med en förhoppning om att tryckeriet vet vad de gör. I del flesta fall blir också resultatet bra eftersom tryckeriet vet vad de gör och kan det här med färghantering. Men man sitter ändå där och undrar om man själv gjort alla de rätta valen och inställningarna i sitt dokument. I den här kursen reder vi ut begreppen kring färghantering så att du känner dig mer säker innan du lämnar ifrån dig ditt original.

 • Kurs Färghantering och ICC profiler, 2 v. ca 15 tim/v. tillgång i 6 mån
 • Du studerar helt på egen hand, inga tider att passa
 • Läraren har arbetat som redigerare på ett av Sveriges största företag

En påbyggnadskurs för dig som arbetar inom grafisk produktion och vill veta mer om färger och färghantering.

Kurs Acrobat färghantering

Kursinnehåll

 • Vad är färg? Vi lär oss hur färg och ljus fungerar. Hur mäter vi färger? Vad är RGB och CMYK?
 • Hur fungerar färg i den digitala världen? Vi tittar på färg i olika digitala enheter som scanner, kamera, bildskärm och skrivare/tryckpress. Vi lär oss också en del om gamma, det dynamiska omfånget och att förstå skillnaden mellan ppi och dpi.
 • Digital färghantering. Vi lär oss förstå vad en ICC-profil gör, hur en färgrymd fungerar och hur en färgmotor fungerar. Vi tittar också på vanliga problem med färger och begränsningar inom färghantering.
 • Kalibrering. Här tittar vi på varför man ska kalibrera sin utrustning och hur man gör det.
 • Så fungerar färghantering i Mac OS X. Så fungerar Color Sync och hur ställer vi in rätt skärmprofil.
 • Så fungerar färghantering i Windows. Så fungerar ICM och hur ställer vi in rätt skärmprofil.
 • Använda profiler i arbetsflödet och mjukvaran. Här handlar det om att tagga, bädda in och tilldela färgprofiler
 • Kontrollera färghanteringen. Vi lär oss vilka roller och vem som ansvarar för vad i det digitala arbetsflödet. Vem gör vad?
 • Färghanteringen i Adobes programvaror. Nu kan vi mer praktiskt titta på hur vi gör olika inställningar i programmen och hur vi kan styra färghanteringen genom hela Creative Suite. Vad ska en fotograf tänka på när man arbetar i Photoshop och vad är den grafiska formgivarens ansvarsområden? Vad händer på tryckeriet? Vad ska man tänka på och hur kan man påverka färghanteringen i Illustrator, InDesign och Acrobat?

Nästa steg
Kurs Photoshop grund | Kurs InDesign grund | Kurs Illustrator grund

Kurs Färghantering och ICC profiler för alla

Deltagarcitat om vår kurs Färghantering och ICC profiler grund

 

Deltagare & målgrupp
Kursen riktar sig till dig som vill lära sig ställa in rätt färger på skärmen så att färgerna blir som du har tänkt dig i utskrift och tryck.

Mål med kursen
Målet med kursen är att du ska behärska färger från skärm till utskrift och veta hur man använder olika profiler för att bli nöjd med slutresultatet.

Förkunskaper
Inga

Kursupplägg
Den här kursen är en komplettering till den som gått någon av våra kurser i Photoshop, InDesign, Illustrator eller Acrobat och som känner att de vill få veta mer om hur man ska få en konsekvent arbetsflöde för färger i programmen. Det här är en av få kurser på distansskolan som enbart består av videofilmer, eftersom det är svårt att göra inlämningsuppgifter för något som endast handlar om hur man ställer in färginställningarna i de olika programmen. Titta på filmerna i ordningsföljd för att få ett bra sammanhang i genomgångarna. Har du några extra frågor kring ämnet så finns läraren som support via mail under hela kursen.

Tillträde till kursen
Du har tillgång till kursen 6 månader extra utöver själva kurstiden för repetition.

Arbetsformer
Kursen är helt på distans.

Kursinformation
Kurslängd: ca 2 veckor
Studietid: 10 -15 tim/vecka
Pris: 1.795 SEK inkl moms (1.436 SEK exkl moms)
Bokningsvillkor

Bokning
Din bokning är bindande. Du bokar lättast kurs här på vår hemsida men du kan också ringa på 08-406 00 30 eller skicka ett e-post meddelande till info@distansskolan.se

Bekräftelse
Du  får en bokningsbekräftelse direkt efter din bokning.

Faktura
Fakturan på kursavgiften mailas till den e-postadress du anger i din bokning. Fakturan behöver vara betald före kursstart.

Ombokning till annan kurs
Om du vill boka om till en annan kurs kostar det ingenting. Det är bara för dig att meddela oss om det.

Avbokning
Din bokning är bindande och en faktura kommer att skickas till dig strax efter din bokning.

Nöjd kundgaranti
Om du mot förmodan inte skulle vara nöjd med din kurs erbjuder vi pengarna tillbakagaranti. Vill vill då att det sker en skriftlig förklaring och garantin gäller enbart under första veckan efter login.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss
info@distansskolan.se

08 406 00 30

Programvaror
Att skaffa programvara till ADOBE kurser
För att kunna genomgå kursen och göra alla övningsuppgifter behöver du programmet på din dator. Har du inte redan programmet kan du få tillgång till det genom att prenumerera på Adobe Creative Cloud. Där kan du även bli provmedlem i 30 dagar och få tillgång till en fullversion av programmet. Efter 30 dagar kan du fortsätta att prenumerera på programmet månadsvis eller på årsbasis. För mer information kan du gå till httpss://creative.adobe.com

Programvara till WordPress
WordPress är ett gratisverktyg. Du kommer att lära dig att ladda ner och installera WordPress på kursen.
Nöjd kundgaranti
Nöjd kundgaranti
Om du mot förmodan inte skulle vara nöjd med din kurs erbjuder vi pengarna tillbakagaranti. Det ska då ske en skriftlig förklaring och garantin gäller enbart under första veckan efter login.
Kursen är inte studiemedelsberättigad.
Inloggning & Diplom
Inloggning till kurs
Du har tillgång till kursen 6 månader för repetition. Därefter kommer du att få möjlighet till förlängning.

Diplomering

Deltagare som genomgått hela kursen får ett diplom skickat med post. Diplomet är en bekräftelse på att du har goda kunskaper i den kurs du har gått och behärskar programvaran samt tillhörande teori.
Kontakta oss
 [contact-form to='info@distansskolan.se' subject='Kontakt från hemsidan'][contact-field label='Namn' type='name' required='1'/][contact-field label='E-post' type='email' required='1'/][contact-field label='Kommentar' type='textarea' required='1'/][/contact-form] 

Våra kursledare

Alla våra kursledare är aktiva inom reklambranschen och arbetar med reklam dagligen. De står också i klassrum och håller företagskurser varvat med produktion. De reser över hela landet för att hålla anpassade kurser på plats. Vi kan med säkerhet säga att vi har några av landets bästa utbildare på våra kurser med deras långa erfarenhet både inom produktion och utbildning.

Bra pedagogiskt upplägg – tydliga instruktionsfilmer – bra övningar – snabb återkoppling på genomförda uppgifter. Kursledaren var snabb på återkoppling, bra feedback utifrån sin egna erfarenhet kring programmet och dess användning – tummen upp för kursen Photoshop grund!

Adam Gripenblom, Stockholm

Har du frågor, kontakta oss!

8 + 12 =

Photoshop fortsättning

Efter kursen Photoshop grund kan du gå vidare med Photoshop fortsättning för att få mer fördjupande kunskaper i bildredigering.

Kurs WordPress grund

Efter kursen kan du gå vidare med vår kurs WordPress grund som är en kurs i hur du skapar avancerade hemsidor enkelt.

Kurs Illustrator grund

Efter vår kurs InDesign fortsättning kan du gå vidare med Illustrator grund för att lära dig rita vektorgrafik.

Kurs InDesign grund

Efter vår kurs Photoshop grund kan du gå vidare med kursen InDesign grund för att lära dig skapa proffsiga trycksaker.

Exempel ur kursen Färghantering och ICC profiler

Därför ska du färghantera

Utan färghantering är dina färger beroende av på vilken enhet de visas. Olika skärmar visar färger på olika sätt och ju fler enheter du använder i produktionsprocessen, desto mer nytta har du av färghantering.

Färghantering rekommenderas om du vill få förutsägbara och konsekventa färgutskrifter på flera utdataenheter, inklusive färgseparationer och bildskärmar.

Färghantering är särskilt användbart för att justera färg för enheter med relativt begränsat färgomfång, som en tryckpress för fyrfärgstryck. Med färghantering kan du också förhandsgranska dokument direkt på bildskärmen eller göra provutskrifter på din hemmaskrivare genom att simulera målfärgrymden. (Obs! Mjukvarukorrektur har vissa begränsningar p.g.a. bildskärmen, och andra faktorer som rummets ljusförhållanden.)

Med en konsekvent färghantering kan du också blanda grafik från många olika källor och få konsekventa resultat.

Du kan också skicka färgdokument till olika utdataenheter och medier utan att manuellt behöva justera färger i dokument eller originalbilder. Detta är värdefullt när du skapar bilder som så småningom kommer att användas både i tryck och på nätet.

Din arbetsmiljö påverkar hur du ser färg på bildskärmen och på utskrifter. För bästa resultat bör du kontrollera färger och ljus i din arbetsmiljö genom att göra följande:

Visa dina dokument i en miljö som ger en jämn ljusnivå och färgtemperatur. Saker som t.ex. solljus förändrar färgegenskaperna och hur färger visas på skärmen. Lysrör i rummet kan ge färger på skärmen en blågrön ton.

Titta på dokument i ett rum med neutralt färgade väggar och tak. Ett rums färg påverkar hur vi ser och upplever färg, både på skärm och i tryckt form på papper. T.o.m. färger på dina kläder kan reflekteras och påverka hur färgerna ser ut på skärmen.

Använd inte heller färgstarka bakgrundsmönster på bildskärmen utan håll enkla färger, helst neutrala gråtoner.

Share This