Microsoft Word har en dold funktion som låter dig enkelt infoga Lorem Ipsum eller slumpmässig text i ditt dokument. Att lägga in det som kallas för platshållartext är ett utmärkt sätt att kunna bygga upp en layout innan man får den färdiga texten.

Lägga in Lorem Ipsum

För att lägga in latinsk text á la Lorem Ipsum i ett Word-dokument behöver du bara skriva =lorem() . Sen trycker du på Enter-tangenten. Svårare än så är det inte. Men om du har Mac kan du glömma den här funktionen då den inte fungerar i Mac-versionen av Word.

lorem ipsum

 

Vill du kunna styra hur mycket text som Word lägger till kan du göra det genom att skriva text innanför parentesen. Skriver du exempelvis =lorem(3,5) betyder det att den latinska texten kommer att bestå av 3 stycken text där varje stycke har 5 meningar.

Lorem ipsum-funktionen fungerar på Windows med Word 2007, 2010, 2013 och den senaste versionen Word 2016.

Lägga in slumpmässig text

Om du inte vill använda latinsk text eller om du har Mac-versionen av Microsoft Word kan du istället använda funktionen för slumpmässig text. Den liknar Lorem Ipsum-varianten väldigt mycket med skillnaden att det inte är latinsk text som kommer att hamna i dokumentet.

För att lägga in slumpmässig text skriver du =rand() och då lägger Word in text i ditt dokument.

På samma sätt som med Lorem Ipsum-funktionen kan du styra antalet stycken och hur många meningar ett stycke text ska innehålla genom att skriva in siffror innanför parenteserna, =rand(3,6).

Vad är Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum är en utfyllnadstext från tryck- och förlagsindustrin. Den har varit standard sen 1500-talet. Många tror att det handlar om slumpvisa ord, men så är de inte. Lorem Ipsum kommer från ett stycke klassisk text från år 45 före Kristus och är en avhandling om teorier kring etik.

Men det är inte därför Lorem Ipsum ofta används i layoutsammanhang. Det beror istället på att man kommit fram till att äkta text ofta distraherar den som betraktar en layout från att koncentrera sig på layouten.

Det finns många s.k. Lorem Ipsum-generatorer på nätet där man kan hämta text från, många av en ganska humoristisk art.

Lorem Ipsum-generator • Katt-ipsum-generator  • Cupcake-ipsum-generator • Hipster-ipsum-generatorZombie-ipsum-generator

cupcake ipsum


Vill du lära dig mer om Microsoft Word?

Vi har både kurser på distans och klassrum

>> Microsoft Word Grund + Fortsättning distanskurs

>> Microsoft Word Grund klassrumskurs