Om du uppdaterat Illustrator till CC 2017 kommer du hitta några nya textfunktioner. Uppdateringen till CC 2017 var en liten besvikelse. Det var inte många nya revolutionerade verktyg i programmen utan handlade mycket om förbättringar av redan befintliga funktioner/verktyg eller hur Adobe gör det enklare för oss att köpa media i Adobe Stock. Men några små förbättringar av hur man kan arbeta med text har man ändå lagt till i nya Illustrator 2017. Och egentligen handlar det om funktioner som tidigare funnits i InDesign och som man alltid funderat varför inte samma har funnits i Illustrator. Men nu finns de som nya textfunktioner i Illustrator 2017 också.

Nya textfunktioner i Illustrator 1 – Platshållartext

En praktisk funktion som alltid funnits i InDesign är platshållartext och nu hittar vi samma sak även i Illustrator. Men till skillnad från InDesign så är det klassisk Lorem Ipsum som vi hittar i Illustrator. Det fungerar så att när du gör en textruta med textverktyget fyller Illustrator automatiskt den textrutan med platshållartext. Om du inte skulle tycka om den här nya och mycket användbara textinställningen kan du alltid stänga av den under Inställningar >> Text >> Fyll nya textobjekt med platshållartext

nya textfunktioner i Illustrator 2017

Platshållartext dyker inte heller bara upp i nya textrutor utan också om du konverterar ett annat objekt till ett textobjekt. Om du t.ex. ritar en bara och sen vill lägga text efter den banan komma textbanan automatiskt fyllas med platshållartext. Om du markerar en bana, väljer Text på bana-verktyget kommer banan automatiskt fyllas med Lorem Ipsum-text. Och texten kommer att få det utseende som du hade på den senast formaterade texten.

Om du har en textruta utan platshållartext, men vill fylla den med Lorem Ipsum kan du göra det i efterhand genom att gå till Text >> Fyll med platshållartext.

Nya textfunktioner i Illustrator 2 – Alternativa tecken

Även funktionen alternativa tecken finns numera också i Illustrator, hämtat från InDesign. Markera helt enkelt ett enskilt tecken i en text så ser du ett blått streck under tecknet och de alternativa utseenden som finns för det tecknet. Det här är ett snabbare sätt att hitta eventuella alternativa tecken som finns inbyggda i teckensnittet än att behöva gå till Text >> Specialtecken för att se hela teckensnittet och därifrån leta upp eventuella alternativa tecken.

nya textfunktioner i Illustrator 2017

Ett typiskt bra exempel på när du kan ha nytta av den här funktionen är om du ska skriva kvadratmeter på ett korrekt sätt eller den kemiska formeln för vatten. Vill du välja något av de alternativa tecken som dyker upp klickar du bara på något av de tecken som dyker upp så ersätter det tecknet som är markerat i texten.

nya textfunktioner i Illustrator 2017

Nya textfunktioner i Illustrator 3 – Importera text till objekt

Nu kan du också få text direct in i former i Illustrator, också något vi kunnat tidigare i InDesign. Rita ut en form i dokumentet och gå sen till Arkiv >> Montera. Leta upp texten du vill få in i formen. Det går bra med t.ex. RTF, TXT och Word-dokument. Låt de förinställda importinställningarna vara och välj OK. Då laddas texten in i muspekaren och för att få in texten inuti formen klickar du bara på själva banan så hamnar texten inne i formen. Om du redan hunnit ge formen en linje en fyllningsfärg kommer formen att förlora de egenskaperna när du importera texten till formen. Så när texten är på plats får du lägga på de egenskaperna på formen igen.

nya textfunktioner i Illustrator 2017

Det var tre nya textfunktioner i Illustrator CC 2017 som du kan få mycket nytta av.

Vill du lära dig mer om Illustrator? Vi har distanskurser både för nybörjare och fortsättningskurser för den som arbetat i Illustrator ett tag och vill lära sig mer om programmet. Vill du hellre gå på kurs i klassrum har vi både grundkurser och fortsättningskurser i Stockholm.

Share This