Har du sett funktionen Omforma sekvensen igen enskilt i InDesign? Vad betyder det egentligen? Funderar du över hur du kan bestämma storleken på ett objekt i ett InDesign-dokument och sen göra om alla objekt till exakt samma mått med ett enda kommando? Det är möjligt med funktionen ”Omforma sekvensen igen enskilt”

Börja med att rita ut flera objekt på en sida i olika storlekar. I mitt exempel har jag gjort fyra bildramar och efter det monterar jag in en bild i varje bildram.

Markera alla bilder på en gång och fortsätt med att gå jag till Objekt >> Passning >> Fyll ram proportionellt så att alla bilder anpassar sig till ramens storlek.

Omforma sekvensen igen enskilt

Autoanpassa bilder

Kontrollera att alla bilder fortfarande är markerade och gå sen upp i kontrollpanelen och bocka för Autoanpassa. Det gör att bilderna kommer att autoanpassa sig storleksmässigt oavsett vilken storlek bildramarna kommer att få.

Omforma sekvensen igen enskilt

När inställningarna för bildramarna är klara markerar man en av bilderna, i mitt fall bilden längst upp till vänster. Men det spelar ingen roll vilken av bilderna du väljer. Med bilden markerad går du upp i kontrollpanelen och ändrar bildramens bredd och höjd till den storlek du önskar. Jag valde 75×75 mm.

Dags att Omforma sekvensen igen enskilt

Med storleken på den första bildramen klar avmarkerar du den första bildramen och markerar istället alla andra bildramar som du vill storleksförändra. Sen går du upp till Objekt >> Omforma igen >> Omforma sekvensen igen enskilt. Då upprepas storleksförändring du precis gjorde på den första bildramen på alla bildramar du markerat.

Omforma sekvensen igen enskilt

När bilderna är storleksförändrade efter det nya måttet är det bara att lägga dom tillsammans i t.ex. en kvadrat som jag gjort med hjälp av de dynamiska stödlinjerna som både visar när saker ligger i linje, men också att olika avstånd är lika stora.

Omforma sekvensen igen enskilt

> Vill du lära dig mer om InDesign har vi grundkurs och fortsättningskurs på distans

> Vill du hellre gå en kurs i klassrum har Mediakurser både grundkurs och fortsättningskurs i Stockholm.

 

Share This