Välj en sida

Alla som arbetat med kollage i Photoshop vet hur mycket arbete man måste lägga ner för att frilägga de objekt som ska ingå i kollaget. I många fall har inte trollstaven eller snabbval kunnat utskilja ett objekt från omgivningen då kontrasterna inte varit tillräckligt stora. Därför har man har ofta varit tvungen att använda ritstiftet eller snabbmask för att få en tillräckligt bra friläggning. Men med januari-uppdateringen av Photoshop CC 2018 har Välj motiv, en ny intressant funktion, tillkommit.

Markera ett objekt med Välj motiv

Bilden på den unga baseballspelaren är kanske ett objekt i lättaste laget för Photoshop. Det finns redan en funktion som heter Fokusyta som gör markeringar baserat på skärpa/oskärpa som kanske skulle kunna komma till användning här. Men som ett första test av funktionen Välj motiv använder jag bilden på baseballspelaren.

Välj motiv baseboll

För att använda funktionen Välj motiv öppnar man bilden och går sen direkt till menyn Markera och väljer Motiv. Sen sätter Photoshop igång och analyserar bilden och inom några sekunder har vi en markering.

Välj motiv distansskolan

Jag kopierar markeringen och klistrar in så att den hamnar i ett eget lager. På så sätt kan jag bedöma slutresultatet på ett bra sätt.

Välj motiv distansskolan

Det är ett litet område nedanför hjälmen som är kvar från bakgrunden och en liten snutt nedanför hakan. Det städar man upp med trollstaven eller lassot på några sekunder. Men i övrigt har Photoshop gjort en riktigt bra markering med Välj motiv.

Hade jag inte kunnat göra samma sak med något annat markeringsverktyg? Jag gjorde ett test med funktionen Fokusyta och resultatet blev inte alls lika bra.

Välj motiv distansskolan

Förutom att Fokusyta missade samma område nedanför hjälmen och hakan, blev också markeringen ganska så taggig. Där hade man behövt fortsätta lägga ner en del tid med Markera och Maskera för att få ett godkänt resultat.

Testade också att använda verktyget Snabbval och då blev resultatet ganska nära det som Välj motiv åstadkom. Men det krävde att jag gjorde en noggrann markering som tog en halv minut. Markera motiv gjorde samma sak på några sekunder. Alltså, ett lovande första test av funktionen Välj motiv.

Välj motiv med en svårare bild

Välj motiv distansskolan

Jag gick vidare och testade en lite knepigare bild för att se hur Photoshop hanterade bilden på Ferrarin som stod parkerad ute på gatan. Här är hela bilden skarp vilket borde göra det knepigare för Photoshop att förstå vad som är motivet.

Välj motiv distansskolan

Men resultatet blev riktigt bra. Markeringen kring bilen är väldigt exakt och fin. Den enda yta som Photoshop inte riktigt klarade av var den komplexa skuggan under bilen. Där krävs det fortfarande ett mänskligt öga för att exempelvis kunna skilja på det svarta däcket som smälter in i den mörka skuggan under bilen.

Till den här bilden gjorde jag det sista jobbet i snabbmask-läget på ca 2 min. Hade jag gjort samma markering med exempelvis snabbval eller trollstaven och sen redigerat markeringen med snabbmask hade jag nog fått räkna med åtminstone 5 minuter innan jag känt mig tillräckligt nöjd.

Markera flera objekt med Välj motiv

Hur fungerar den här funktionen om man vill markera två objekt i samma bild. Kan Photoshop förstå vad man vill markera då.

Välj motiv distansskolan

Här testade jag med en relativt svår bild där jag vill att de båda korna ska markeras. Ljuset i den här bilden gör det knepigt för Photoshop och trots att Photoshop hittade båda korna blev själva markeringen inte den man hade hoppats.

Välj motiv distansskolan

Det missades exempelvis halva huvudet på kon till vänster. Men Photoshop lyckades i alla fall förstå VAD som skulle markeras.

Välj motiv distansskolan

Jag gör ett andra test med de två joggarna och även här hittar Photoshop de båda motiven och gör en snabb markering.

Välj motiv distansskolan

Tittar jag lite närmare behöver bilden kanske lite uppstädning, men i stort sett tycker jag Photoshop och den nya funktionen Motiv gjorde ett bra jobb med den här bilden.

Och tanken, än så länge, är kanske inte att Photoshop ska klara att göra det omöjliga. Vid tillfällen då trollstaven och snabbval kanske inte riktigt får till det är den nya funktionen Välj Motiv helt klart värd att testa. Tanken är inte heller att den ska göra helt perfekta markeringar (även om man alltid hoppas), utan att vi kan göra bra markeringar snabbare. Och jag är redan nu helt säker på att jag kommer att spara en hel del tid med nyheten Välj Motiv som såg dagens ljus i januari-uppdateringen av Photoshop CC 2018.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Photoshop.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs