Det händer då och då att man surfar lite planlöst runt på nätet och plötsligt kommer in på en riktigt snygg hemsida. Då undrar man så klart om sidan är byggd med WordPress, vilket det är en stor chans att den är eftersom ca 30% av alla hemsidor i världen är byggda med WordPress. Och om den är byggd i WordPress blir den efterföljande frågan: Vilket WordPress-tema använder hemsidan?

När du ska bygga en ny hemsida med WordPress är valet av tema ett viktigt beslut. Tänk på att det är inte bara dina besökare som ska trivas och gilla hemsidan. Det mest troliga är att det är du som kommer att tillbringa allra mest tid på hemsidan. Så det är viktigt att du verkligen trivs med både layout och gränssnitt.
Det är inte helt ovanligt att man hämtar idéer och inspiration från andra webbplatser. Då kan det vara bra att känna till om sidan är skapad i WordPress, och i så fall vilket WordPress-tema man använt på webbplatsen. På så sätt kan du enklare få till en layout som liknar den du hittat.

Och som tur är kan man ganska enkelt ta reda på om webbplatsen är byggd med WordPress och vilket WordPress-tema som man använder.

Det enklaste sättet att ta reda på om sidan är WordPress och vilket WordPress-tema som används, är att besöka någon av de webbplatser som erbjuder en tjänst som tar reda på det åt dig. Det finns många sidor som gör det.

Hitta vilket WordPress-tema används med en webbtjänst

Det här är några favoriter, alla har sina för- och nackdelar.

IsItWp – https://www.isitwp.com/
What WordPress Theme Is That? – http://whatwpthemeisthat.com/
WP Theme Detector – https://www.wpthemedetector.com/

I den här texten kommer jag att använda WP Theme Detector som exempel. Du går till webbplatsen och möts av en sökruta där du skriver in url:en på sidan du vill kontrollera.

vilket WordPress-tema tillägg

Det kan ta ett litet tag medan url:en undersöks. Ha lite tålamod så får du strax reda på om webbplatsen överhuvudtaget är byggt med WordPress eller inte. Och om den är det, vilket tema som webbplatsen använder.

Tjänsten brukar också kunna identifiera några av de tillägg som finns installerade och som används på webbplatsen. Det kan variera vilka och hur många tillägg som man hittar.

Hitta vilket WordPress-tema används genom att leta i koden

Ibland har ägaren av webbplatsen eller utvecklaren bytt namn på WordPress-temat. Det förhindrar att tjänster kan identifiera vilket tema som används. Då kan du gå vidare och se om du kan hitta informationen på egen hand, med hjälp av koden.

Ibland döljer det sig en del information i koden som kan hjälpa till att ta reda på vilket tema som används.
Alla WordPress-teman har en css-fil. Den filen innehåller information om temats namn, vem som gjort temat, version med mera. Den innehåller också de stilmallar för webbplatsen som temat använder.

För att hitta den filen besöker du webbplatsen och högerklickar var som helst på skärmen och väljer ”Visa källkod/Visa sidkälla” från menyn.

vilket WordPress-tema visa källkod

Det kommer att öppna ett fönster där du kan se all källkod som bygger sidan. Leta efter något som ser ut ungefär som nedan (det exakta varierar en aning mellan olika webbplatser)

vilket WordPress-tema kod

Klicka på url-adressen att öppna css-filen. Högst upp kommer du att se information om vilket tema som används på webbplatsen. Det ser ut ungefär som nedan.

vilket WordPress-tema css-kod

Temats namn, url eller temats tillverkare kommer att hjälpa dig att ta reda på vilket tema som används på webbplatsen.

Många webbplatser, även vår, använder något som kallas för Child theme för att redigera utseendet på webbplatsen. Även då hittar du information om vilket tema som child-temat länkar till.

vilket WordPress-tema childtema

I exemplet ovan ser vi till exempel vid Template att webbplatsen använder temat Divi och var vi kan hitta original-css-filen.

Om du inte hittar temats namn i Child-temat kan du leta vidare. Ett childtemas css-fil länkar alltid till en annan css-fil som är originalet. Genom att titta i koden kan du nästan alltid ta reda på och hitta original-filen som innehåller temats namn

En del webbplatser har gjort allt de kan för att dölja temat som används så de här metoderna kanske inte lyckas till 100%, men ofta får du reda på det du vill på något av de sätten.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs