Då var WordPress 4.5 släppt. Versionen som också kallas för ”Coleman” efter jazzsaxofonisten Coleman Hawkins går att ladda ner direkt inne i din WordPress-installation. Som vanligt handlar det inte om massor av revolutionerande funktioner utan om ett antal, små fiffiga nyheter som förbättrar WordPress funktionalitet.

Eftersom det här är en s.k ”major update” så installeras den inte automatiskt som alla säkerhetsuppdateringar gör utan du måste själv uppdatera WordPress till den nya funktionen.

Viktigt! Tänk på att göra en komplett säkerhetskopia av alla filer på din hemsidas webbserver och databas innan du uppdaterar.

Nyheterna i WordPress 4.5

Theme Logo Support

Många premiumteman har länge haft stöd för att man ska kunna ladda upp en logga i sidhuvudet, men nu är det också en standardfunktion i WordPress som du kommer åt genom Utseende >> Anpassa. Det betyder dock inte att du omedelbart kan ladda upp din logga direkt i det tema du använder, utan den som byggt temat måste bygga in funktionen i temats funktioner. Men man behöver i alla fall inte bygga in en ny specialfunktion för ändamålet, så fler teman kommer med tiden att få stöd för funktionen.

2

Bättre förhandsvisning av Ikoner för webbplats

Ikoner för webbplats blev en standardfunktion av WordPress i version 4.4 då funktionen hämtades från tillägget Jetpack. Funktionen gör att man kan ställa in en favicon och en applikationsikon för webbplatsen. I WordPress 4.5 har man förbättrat förhandsvisningen av ikonen för webbplatsen.

3

Responsiv förhandsgranskning i Anpassaren

Under Utseende >> Anpassa kan du numera förhandsgranska hur hemsidan kommer att se ut på olika enheter som dator, läsplatta och mobiltelefon. Du klickar bara på de olika ikonerna för att växla mellan olika enheter. På så sätt får du en preliminär förhandsvisning av hur hemsidan ser ut på olika skärmstorlekar.

4

Optimerad bildkonvertering i WordPress 4.5

I WordPress 4.4 fick WordPress responsiva bilder vilket betyder att WordPress visar en mindre version av en bild när skärmen är mindre. När du laddar upp en bild i WordPress skapas det automatiskt 3 webboptimerade kopior av den bilden. WordPress har tidigare haft en komprimeringsgrad på 90 när bilderna har optimerats, numera är konverteringsgraden 82 vilket ger mindre filstorlekar till alla nya bilder och därmed en snabbare hemsida.

Förbättrad dialogruta för Kommentarhantering

I WordPress 4.5 har man städat upp i dialogrutan för kommentarhantering och därmed gjort den mer användbar. Tidigare såg du en dialogruta som såg ut så här:

5

Den dialogrutan tillät dig inte redigera kommentarer och ignorerade också vanlig HTML-formatering i en kommentar.

Så här ser dialogrutan ut i WordPress 4.5

6

Förbättringar av den visuella editorn

De flesta av oss som använder WordPress tillbringar mest tid i den visuella editorn. Det gör den visuella editorn till vårt viktigaste verktyg. I WordPress 4.5 har man förbättrat editorn på en rad sätt.

Med kortkommandot Ctrl+k (Cmd+k på Mac) kan man lägga in länkar på inlägg och sidor. Efter uppdateringen till WordPress 4.5 öppnas det en inline-meny där vi kan skriva in länken och sen fortsätta skriva inlägget utan att behöva flytta händerna från tangentbordet. En tidsbesparare alltså.

7

Det har också tillkommit några nya kortkommandon för att snabbt lägga formatering på text. Skriver du t.ex. in tre bindestreck efter varandra följt av att trycka ner tangenten Enter så skapas det en styckelinje.

Vill du se samtliga kortkommandon som fungerar i WordPress kan du göra det genom att klicka på Hjälp-ikonen i den visuella editorn. Vill du stänga av funktionen med kortkommandon kan du göra det.

9

Logga in med din epostadress

Många tjänster på webben låter dig logga in, både med ett användarnamn, men också med den epostadress du använt vid registreringen. Nu kan du göra det med WordPress också.

11

Vid sidan av de visuella förändringarna av WordPress efter uppdateringen till 4.5 har det också skett en rad uppdateringar och förbättringar på ”baksidan” som utvecklare och programmerare kan dra nytta av. Men det här inlägget fokuserar på de nya funktionerna för oss ”vanliga” användare.

Det var i alla fall en uppräkning av de nya funktionerna i WordPress 4.5. Kanske inga revolutionerande nya funktioner, men en hel del små godbitar vi kommer ha nytta av.

Gå till nyhetssidan om WordPress 4.5 “Coleman” på wordpress.org


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs