Nu kan du uppdatera din webbplats genom att ladda ner WordPress 4.8. Versionen är uppkallad efter jazzpianisten och kompositören William John “Bill” Evans. Som vanligt är inte uppdateringen revolutionerande, men det har tillkommit några riktigt bra funktioner som vi kommer att ha mycket nytta av.

Ofta brukar man fokusera på olika delar av WordPress i varje uppdatering och till WordPress 4.8 har man lagt mycket av energin på widgets. Det finns tre nya media-widgetar för bilder, ljudfiler och video och en förbättrad textwidget.

   

Bildwidget

Nu kan man lägga till en bild i en widget utan att behöva kunna html. Du letar bara upp bilderna precis som vanligt i mediabiblioteket och infogar dom i widgeten. En begränsning än så länge är att du bara kan lägga en enda bild i widgeten. Men du kan se klart lägga flera bildwidgetar efter varandra.

WordPress 4.8

Videowidget

Lika enkelt som att lägga till en bild som widget är det att lägga till en video. Du klickar helt enkelt på Ny video, letar upp filmen i mediabiblioteket och Sparar. Svårare än så är det inte.

Ljudwidget

Om du gör podcasts eller vill göra din egen musik tillgänglig på webbplatsen så kan du lägga till ljud som en widget också. Ladda upp ljudfilen till mediabiblioteket, gå till widgetinställningarna och välj filen, så är det klart!

WordPress 4.8

Textwidget med formatering

Tidigare har man bara kunnat skriva ren text i widgeten Text. Har man velat formatera texten var man tvungen att skriva HTML-kod. Har man velat få en mer lättformaterad textwidget har man kunnat ladda ner t.ex. tillägget BlackStudio TinyMCE Widget. Men efter uppdateringen till WordPress 4.8 kan du formatera texten en hel del med fet och kursiv stil, göra listor och lägga till länkar enkelt. Och man kan fortfarande lägga in HTML-kod om man vill.

Länkgränser

En annan uppdatering som inte har med widgetar att göra är en förbättring av länkfunktionen. Du kanske har försökt uppdatera en länk eller texten intill länken och irriterat dig över att du inte verkar kunna redigera den på rätt sätt? Om du ändrar i texten efter länken kanske även den nyskrivna texten blir inkluderad i länken. Om du ändrar texten inuti länken kanske texten hamnar utanför. Sådant kan vara frustrerande. Med den nya fantastiska funktionen länkgränser blir allt mycket enklare och dina länkar kommer att fungera mycket bättre.

WordPress-evenemang i närheten och några små nyheter till i WordPress 4.8

En annan uppdatering som inte påverkar besökarna på webbplatsen, men som kanske gör oss som arbetar med WordPress till mer engagerade i plattformen är ny evenemangsinformation under avdelningen Hem. Nu kommer WordPress att informera dig om WordPress-events, som WordCamp och andra händelser som händer nära där du befinner dig. Genom att delta i communityn kan du förbättra dina WordPress-kunskaper och nätverka med människor som du annars inte skulle ha träffat. Nu behöver du bara logga in till adminpanelen och kolla den nya widgeten för evenemang och nyheter.

Events widget

>> Läs mer om uppdateringen på WordPress officiella sida.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs