Bättre Anpassare, kontroll av kodfel och mycket mer!

WordPress 4.9Då var det återigen dags för en “stor” uppdatering av WordPress. Den här gången landar vi på version 4.9 och som vanligt är förändringarna inte är särskilt stora eller revolutionerande. Dessutom är det nog många som väntar på nästa uppdatering till version 5.0 där textbehandlaren Gutenberg kommer att ge alla användare av WordPress en helt ny upplevelse i den visuella textredigeraren. Så 4.9 känns lite som en mellanversion.

Version 4.9 som också kallas för Tipton, uppkallad efter jazzmusikern och bandledaren Billy Tipton, har ändå en del smått och gott som ett förbättrat arbetsflöde i Anpassaren, designlåsning, länkar för förhandsvisning och en ny galleriwidget och en del andra små förbättringar.

WordPress 4.9Förbättringar av Anpassaren

I WordPress 4.9 kan du spara dina anpassningar av webbplatsens utseende som utkast och sen schemalägga när dina ändringar ska träda i bruk, precis som du tidigare kunnat göra när du publicerat sidor och inlägg.

Du kan också kopiera en länk till utkastet så att kollegor och medarbetare, utan att vara inloggade, kan kommentera och komma med synpunkter på dina designförändringar innan du schemalägger att de ska publiceras på webbplatsen.

WordPress 4.9Låsning av designen och påminnelse om att spara

Om två medarbetare på webbplatsen tidigare ändrat samma del av webbplatsen samtidigt har den ena medarbetarens arbete inte sparats. WordPress 4.9 innehåller en funktion för designlåsning (ungefär på samma sätt som postlåsning i databaser) som sparar alla design-utkast så att ingen annan råkar radera resultatet

Du kommer också få en påminnelse om att spara de designförändringar du gjort om du skulle glömma det.

WordPress 4.9Kontroll av fel på sidan och vid uppdateringar

Med ny syntax-markering och felkontroll för CSS-redigering och i widgeten för anpassad HTML (som lanserades med WordPress 4.8.1) hittar du snabbt fel i koden på sidan. WordPress kommer också varna dig om du är på väg att spara en fil med ogiltig programkod. På så sätt kommer du att kunna undvika att din webbplats blir en tom vit sida.

När du redigerar teman och tillägg direkt från adminpanelen kommer WordPress 4.9 att varna dig om det du gör kan vara riskabelt för webbplatsen. Du får en extra påminnelse om att du bör säkerhetskopiera webbplatsen innan du sätter igång uppdateringen. Det kommer kanske att kännas tjatigt och jobbigt just då, men du kommer ha mycket nytta av att ha en säkerhetskopierad hemsida om något skulle hända då du uppdaterar.

WordPress 4.9Nya och förbättrade widgetar

I WordPress 4.8 såg några nya mediawidgetar dagens ljus. Nu kan man lägga till ett galleri i en widget. Du kan också bädda in bilder, video och ljud direkt i widgeten Text precis som i den vanliga textbehandlaren.

Mera tillförlitliga temabyten och enklare menyer

När du byter tema, får en del widgetar för sig att helt plötsligt flytta någon annanstans. Förbättringar i WordPress 4.9 hjälper till att låta widgetar och menyer finnas kvar där de hör hemma när du känner att det är dags att ändra tema. Dessutom kan du förhandsvisa installerade teman eller ladda hem, installera och förhandsvisa nya teman på rätt sätt

Man har också förbättrat gränssnittet när du ska skapa nya menyer. Det är smidigare än någonsin att skapa en meny. Nyligen uppdaterade hjälptexter hjälper dig på vägen.

WordPress 4.9Ändringar för den som kodar

För den som är intresserad av kod och det som händer i bakgrunden har det också tillkommit en del förbättringar.

I WordPress 4.9 finns en rad förbättringar i API:et för Customer JS genom att det har eliminerats en rad krångligheter och gjort det lika lätt att använda som PHP-API:et. Bland mycket annat finns det nya grundläggande inställningsmallar, en mall för datum och tid och meddelanden för sektion, kontrollpanel och globalt.

Det finns också ett nytt bibliotek för redigering av kod, CodeMirror, för användning i WordPress-kärnan. Använd det för att förbättra upplevelsen av varje slags skrivning och redigering av kod i dina tillägg, såsom fält för inkludering av CSS-kod eller JavaScript.

WordPress 4.9MediaElement.js uppdaterat till 4.2.6. WordPress 4.9 innehåller en uppdaterad version av MediaElements.js som tar bort beroenden av jQuery, förbättrar tillgänglighet, innehåller ett moderniserat UI och fixar många buggar.

Nya behörigheter har lagts till, vilka möjliggör mer detaljerad hantering av tillägg och översättningsfiler. Dessutom har proceduren för byte av webbplats i nätverksinstallationer finjusterats genom en uppdatering av roller och behörigheter så att de blir mer tillförlitliga och konsekventa.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs