Hur väljer du rätt WordPress-tillägg till din webbplats? När du lagt grunderna till en webbplats är det dags att lägga till de funktioner som webbplatsen behöver ha. Om du behärskar kodning kan du koda ihop de funktioner du behöver. Men varför lägga ner en massa tid på något som någon annan redan har gjort? Till nästan alla funktioner du kan tänka dig är det redan någon som gjort ett tillägg. Så för att få nya funktioner till webbplatsen är det WordPress-tillägg som gäller.

Massor av WordPress-tillägg att välja mellan

Det finns ca 40 000 kostnadsfria WordPress-tillägg, men hur vet man vilka som är bra och vilka som inte håller vad de lovar? Man brukar dela in tilläggen i två grupper, free och freemium. Ett tillägg som är helt fritt (free) är precis som det låter helt gratis. De som kallas för Freemium finns i två versioner, en gratis och en Premium-version med fler funktioner.

Man kan inte säga att det ena alternativet är bättre än det andra, men de tillägg som också har en Premium-version brukar ofta vara bättre på support och uppdateringar. Det kan också vara en fördel om din webbplats växer, att du kan utöka från gratisversionen till premiumversionen om det behövs.

Fördelar/Nackdelar med gratis WordPress-tillägg

Vad är då för och nackdelarna med kostnadsfria tillägg till WordPress? Man brukar säga att det inte finns något som är gratis här i världen. Betyder det då att det alltid finns en hake om du använder ett gratis WordPress-tillägg? Nej, inte nödvändigtvis. Men du bör var mer noggrann med hur du väljer dina WordPress-tillägg om de är gratis.

Fördelar

 • Gratis
 • Du hittar dom enkelt i WordPress bibliotek för tillägg
 • Det finns tillägg för de flesta funktioner man behöver
 • Enkelt att installera och aktivera
 • Perfekt för både nybörjaren och den mer erfarne webbutvecklaren

Nackdelar

 • Gratistillägg är inte alltid helt tillförlitliga
 • Funktionaliteten kan vara begränsad. Du måste ibland betala extra för Premium-versionen
 • Det går ibland inte att ändra utseendet i tillägget
 • En del äldre tillägg är inte responsiva
 • Om tillägget inte är ordentligt kodat kan det göra webbplatsen långsammare
 • Du får oftast inte någon support med ett gratistillägg
 • Alla gratistillägg uppdateras inte så ofta som man skulle önska.

Som du ser finns det både en hel del för och nackdelar med att använda gratis WordPress-tillägg. Eftersom vem som helst får göra vad som helst till WordPress så håller alla tillägg inte högsta kvalitet. Ska jag vara lite generell kan jag säga att kanske 35 000 av de tillägg som finns är av lite sämre kvalitet. De uppdateras sällan och håller kanske inte alltid vad de lovar. Men det lämnar åtminstone 5000 tillägg av riktigt hög kvalitet som uppdateras, är säkra och ger dig precis det du behöver. Vi ska se hur du kan skilja agnarna från vetet när du ska ladda ner och installera WordPress-tillägg.

Så här kontrollerar du om ett WordPress-tillägg håller måttet

Börja med att gå till adminpanelen och Utseende >> Tillägg >> Lägg till nytt. Där ser du att man arrangerat tilläggen i fyra kategorier. Jag brukar välja kategorin Populära. Oftast är det där vi hittar de absolut bästa tilläggen.

I den vyn kan vi ta reda på mycket kring tilläggen. Jag kan välja ett tillägg som till exempel Yoast SEO som är ett mycket populärt WordPress-tillägg.

 1. Senast uppdaterat – Här kan du se hur ofta som tillägget uppdateras och det är ofta ett bra tecken på hur engagerad utvecklaren är på att hålla tillägget ”up-to-date”. Ett WordPress-tillägg som är väl uppdaterat bör åtminstone ha uppdaterats inom de senaste sex månaderna, max ett år tillbaka.

  WordPress-tillägg

 2. Kompatibelt med – Anger om versionen av tillägget är kompatibelt med den senaste versionen av WordPress. Det är bra om tillägget är kompatibelt, men det en del tillägg som ger WordPress lite enklare funktioner behöver kanske inte uppdateras bara för att WordPress är uppdaterat. Då kan det stå ”Inte testat med din version av WordPress”.

  WordPress-tillägg

 3. Aktiva installationer – Förut skrev man ut det exakta antalet aktiva installationer. Numera anger man upp till 1 miljon och efter det 1 miljon+. Jag brukar ha som regel att tillägget bör åtminstone ha ett par tusen aktiva installationer och minst 100 recensioner som berättar om användarna är nöjda eller inte

  WordPress-tillägg

 4. Betyg – Den som använder ett tillägg kan sätta ett betyg på det. Jag brukar se till att de tillägg jag använder minst har betyget 4. Ta dock med i beräkningen hur många som satt betyget. Är det bara en 5-10 st kan du räkna med att det är utvecklaren med vänner som satt de höga betygen.

  WordPress-tillägg

 5. Omdömen – Om du klickar på Fler detaljer kan du få mer information om tillägget. Du kan till exempel läsa vad folk har gett för Omdömen om tillägget. Ibland kan det vara bra att få veta om enstaka användare råkat ut för problem med kompabilitet med andra tillägg eller om det finns eventuella säkerhetsproblem.

  WordPress-tillägg

 6. Utvecklaren – Vill du veta mer om den som gjort tillägget så finns det alltid en länk till utvecklarens sida. Där kan du förhoppningsvis få reda på mer om dom. Kanske har dom fler tillägg som kan vara intressanta eller som kompletterar det du har tänkt att ladda ner? Det kan vara bra att få en allmän bild om utvecklaren är en ensam kodare eller ett större företag med framtidsambitioner.

  WordPress-tillägg

 7. Responsivitet – Allt idag måste vara anpassat för olika skärmstorlekar. Det kan vara svårt att testa om ett tillägg är responsivt, men du hittar ofta den informationen på utvecklarens webbplats.
 8. Support – Även fast utvecklaren inte måste ge support så är det en del utvecklare som ändå gör det eftersom det ger bra goodwill för tillägget. En del utvecklare har sidor där man kan ställa frågor och där besvarar dom eller andra användare de frågorna. Du kan kanske också få hjälp på WordPress.org´s supportforum
 9. Dokumentation – En del utvecklare har väldigt bra dokumentation på sina webbplatser, antingen i form av skriftlig dokumentation eller med videofilmer som hjälper dig att komma i gång med tillägget. Finns det ingen dokumentation alls kan det bero på att utvecklaren är lite ”lat” eller att det kanske finns något man inte vill visa upp.
 10. Google – Även om du hittar mycket bra information på wordpress.org så skadar det aldrig att göra en Google-sökning och se vad som dyker upp. Om du inte hittar så mycket information betyder det ofta att tillägget fungerar som det ska göra. Har många andra användare fått problem med tillägget brukar det dyka upp när du gör ett Google-sök.

Så ska vi sammanfatta är det inga problem att använda de WordPress-tillägg du hittar i WordPress bibliotek. Men välj inte första bästa utan undersök i alla fall några av de punkter som jag räknat upp i den här texten så är du mer på den säkra sidan när du ska välja de WordPress-tillägg du behöver till webbplatsen.


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har kurser både på distans och i klassrum

>> WordPress Grund distanskurs  >> WordPress Fortsättning distanskurs

>> WordPress Grund klassrumskurs. >> WordPress Fortsättning klassrumskurs